La confluenta raului Arges cu raul Doamnei, in partea central sudica a Romaniei, cu o suprafata totala de 11117,13 ha (in suprafata sa fiind inclus si parcul Trivale cu o arie de 7000 de hectare) , se afla situat municipiul Pitesti (in partea de nord vest a regiunii Muntenia), situat la o altitudine de 250 de metri.

Putem afirma ca orasul Pitesti este un important nod rutier, avand legatura cu capitala Bucuresti (atat prin autostrada A1 cat si prin drumul national DN7), cu Brasov prin drumul national DN73, cu Slatina (judetul Olt) prin DN65, cu Dragasani prin DN67B cat si Ramnicu Valcea prin DN7.

Atestarea documentara a Pitestiului dateaza din vremea lui Mircea cel Batran in 20 mai 1388 alaturi de Slatina, Campulung si Curtea de Arges.

Aflandu-se situat intr-o zona de deal exista suprafete intinse unde se cultiva vita de vie si livezi pruni fiind foarte cunoscuta o licoare bahica sub numele de “tuiculita de Pitesti” sau prin unele categorii ale populatiei drept ochii lui Dobrin.

Este un oras puternic industrializat aportul principal fiind adus de Uzinele Dacia din Mioveni (la doar 15 km distanta de Pitesti) si rafinaria Arpechim (acum sub conducerea Petrom), dar si producatorii de piese de schimb pentru autoturisme Valeo, DraxlMaier, Lear.

Cu o populatie de aproximativ 165000 de locuitori, in continua scadere in ultimii ani, orasul Pitesti este structurat in mai multe cartiere, aceste fiind: Banat, Ceair, Central, Calea Campulung, Craiovei, Gavana, Negru Voda, Prundu, Razboieni, Marasesti, Traian, Trivale, Tudor Vladimirescu.

In ceea ce priveste transportul, Pitestiul are transport feroviar, prin cele doua gari (Gara de Sud si Gara de Nord), gara principala fiind cea de Sud si transport municipal, format doar din autobuze ce leaga cartierele cu centrul orasului.

Orasul Pitesti este si centru universitar pregatind persoane din tara si din cele 17 licee ale sale in cele doua mari centre de invatamant superior, Universitatea din Pitesti si Universitatea Constantin Brancoveanu.

Pe plan sportiv, orasul este reprezentat in fotbal (cel mai cunoscut si apreciat sport din Romania, la care se pricepe oricine) prin echipa din subordinea primariei SCM Argesul Pitesti, cunoscuta pana in anul 2013 sub numele Fotbal Club Arges.

Acum, partea cea mai distractiva in oras este sustinuta de festivalurile anuale Simfonia Lalelor, Festivalul Național de Muzică Lăutărească Veche Zavaidoc, Festivalul Internațional de Muzică Corală „D.G. Kiriac”, Festivalul Internațional de Folclor „Carpați”, Festivalul Național Studențesc de Modă „Culorile Toamnei”, Festivalul Internațional „Parada Fanfarelor”, Festivalul International„ Teatrului de Studiou“, Festivalul National de Muzica Usoara „Vasile Veselovschi”.

Ce nu trebuie scapat din vedere in situatia in care vizitati Pitestiul sunt cel putin cateva obiective turistice, cladiri si monumente istorice: Galeria de Arta (contemporana si moderna dar, renumita si prin tezaure valoaroase din epoca romana), Galeria de Arta Naiva, Muzeul Judetean Arges (cu sectiile de biologie, stiintele naturii si istorie), Teatrul Alexandru Davila, Gradina Zoologica, Planetariul.

Nu uitati sa luati in calcul si vizitele la statuile lui Nicolae Balcescu, Mircea cel Batran, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Ion I. C. Bratianu.

Printre cele mai cunoscute personalitati nascute in orasul Pitesti, trebuie neaparat mentionat numele lui Ion Antonescu, om de stat, militar, fost maresal al Armatei Romane, ce a jucat in rol decisiv si crucial in perioada celui de-al doilea razboi mondial.