Una din cele mai cunoscute sarbatori din municipiul Pitesti, ce se desfasoara anuakm este cunoscuta sub numele de Simfonia Lalelor. In acelasi timp, datorita unui colectiv foarte bine organizat, orasul este cunoscut ca fiind orasul lalelor, deoarece, cum era usor de imaginat, este amenajat in totalitatea parcurilor lui cu campuri mari de lalele.

Istorie sau Nostalgie ?

Totul a inceput in urma cu aproximativ 47 de ani (mai exact in 1972), cand, au fost adusi 3000 de bulbi de lalele si 100 de bulbi de zambile pentru a fi plantati in centrul orasului, provenienta lor fiind dintr-o colectie particulara a unui horticultor din Arad si piata de flori din Oradea.

Pana la sfarsitulu anului 1976 s-a reusit performanta plantarii si detinerii unui numar total de 58000 de lalele care, prin stiinta celor care administrau spatiile verzi, reuseau sa incante cetatenii orasului Pitesti cu inflorirea lor pe o perioada extrem de lunga de timp: din 20 martie pana in 20 mai (date aproximative).

Prima editie a Festivalului Simfonia Lalelor a avut loc din 6 pana in 9 mai 1978, prin decizia factorilor de putere din acea vreme, continuand in fiecare an cu aceeasi pasiune si stare de bine.

Unde se desfasoara ?

Cele trei zile ale festivalului anual se desfasoara intre Piata Primariei si Casa Cartii si incepe prin traditionala parada a copiilor de gradinita si a celor din ciclul primar. Evident ca, de fiecare data, oficial, evenimentul nu poate sa inceapa fara discursul de rigoare al unei oficialitati din conducerea Primariei Pitesti, discursuri citite de pe foi (nu-i asa, pe platoul de la Casa Cartii.

Perioada de desfasurare

Festivalul are loc in fiecare an in luna martie, aprilie sau mai, perioada de timp avand stransa legatura cu Sarbatoarea Floriilor din Calendarul Crestin Ortodox.

In luna octombrie a anului 2018 a avut loc plantarea a 150.000 de bulbi de lalele care vor incanta cetatenii Pitestiului dar si vizitatorii Simfoniei Lalelelor din acest an (2019). Trebuie amintit ca in acest an, se desfasoara, nici mai mult nici mai putin decat, Editia numarul 42 a Festivalului Simfonia Lalelelor.

Spre surprinderea multora, aflati ca Festivalul nu este doar unul al florilor ci, si unul al artei. In 2018, orasul a fost onorat de un artist tulcean, sculptor, Gheorghe Toader, fost militar de profesie.

Cu lucrari expuse in Canada (la Montreal), Germania, Slovacia (Bratislava), Austria …, atat cu valoare artistica cat si destinatie comerciala, este un impatimit al sarbatorii de aici avand participari in ultimii ani.

 

Bucurati-va sufletul si veniti si voi sa vizitati splendoarea varietatilor florale ce vor fi expuse in acest an.